Μαθήματα

Η παρακολούθηση των μαθημάτων του προγράμματος σπουδών γίνεται τα Σαββατοκύριακα. H παρακολούθηση των μαθημάτων, εργαστηρίων και φροντιστηρίων καθώς και η συμμετοχή στις αντίστοιχες εξετάσεις του εξαμήνου είναι υποχρεωτική για την απόκτηση μεταπτυχιακού διπλώματος. Η ελλιπής ή ανεπαρκής παρακολούθηση συνδυαζόμενη με αποτυχία στις εξετάσεις, όπως αναφέρεται παρακάτω, οδηγεί σε διακοπή των σπουδών και διαγραφή του μεταπτυχιακού φοιτητή από το Πρόγραμμα. Tο ειδικό βάρος των μαθημάτων εκφράζεται σε μονάδες ECTS. Tα μαθήματα καλύπτουν τριάντα (30) μονάδες ECTS ανά εξάμηνο. Mέρος των μαθημάτων μπορεί να γίνεται υπό μορφή σεμιναρίων, εργαστηριακών ασκήσεων ή φροντιστηρίων. Για την απόκτηση μεταπτυχιακού διπλώματος είναι απαραίτητη η συμπλήρωση των 120 ECTS.

A' ΕΞΑΜΗΝΟ_________________________________________________________________________

Βιοπληροφορική

Υποχρεωτικό // 5 ECTS

_______________________________________________________________________________________

Νανοϊατρική

Υποχρεωτικό // 5 ECTS

Φαρμακογονιδιωματική

Υποχρεωτικό // 5 ECTS

B' ΕΞΑΜΗΝΟ_________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________________
Γ' ΕΞΑΜΗΝΟ_________________________________________________________________________
Γ'/Δ' ΕΞΑΜΗΝΟ_______________________________________________________________________

Διπλωματική εργασία

Υποχρεωτικό // 30 ECTS

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ______________________________________________________________
_______________________________________________________________________________________

Μοριακή Τεχνολογία

Β' εξάμηνο // 6 ECTS

Μεθοδολογία της Έρευνας – Βιοστατιστική

Καλή εργαστηριακή πρακτική (GLP). Στατιστική στη βιοπληροφορική ανάλυση. Μαθηματικά μοντέλα και αλγόριθμοι στη βιοστατιστική. Στατιστικές μεθοδολογίες στην εξατομικευμένη ιατρική. Στατιστικά εργαλεία και βιοϊατρική. Ανάλυση δεδομένων κλινικών ερευνών και μοριακών υπογραφών. Τεχνητή νοημοσύνη και προβλεπτικά μοντέλα. Πληροφορική και μαθηματικά στη μεθοδολογία της έρευνας. Βιοπληροφορικές βάσεις δεδομένων και διακομιστές. Μοριακές προσομοιώσεις δυναμικής και μοριακής ανάλυσης στη βιολογία και θεραπευτική. Προγραμματισμός στην R. Ηθική της έρευνας και της βιοστατιστικής ανάλυσης.

Επιστροφή

Βιολογία Συστημάτων – Τεχνολογίες Omics

Κυτταρική επικοινωνία. Μόρια και σηματοδοτικά κυτταρικά μονοπάτια. Μικροπεριβάλλον και κυτταρικός φαινότυπος. Μοντελοποίηση των κυτταρικών συστημάτων. Βιολογία των όγκων. Γονιδίωμα του καρκινικού κυττάρου. Μεταβολωμική. Πρωτεϊνωματική. Γονιδιωματική. Αλληλούχιση νέας γενιάς. Συγκριτική γονιδιωματική. Μικροπλάκες μοριακής ανάλυσης και μεταγράφωμα. Δομική και λειτουργική γονιδιωματική. Ανάλυση κυτταρικών δικτύων μεταφοράς σήματος. Μοριακές υπογραφές κλινικού ενδιαφέροντος. Συστημική φαρμακολογία.

Επιστροφή

Βιοπληροφορική

Ανάλυση γονιδιωμάτων και υπολογιστικές προκλήσεις. Σενάρια χρήσης βάσεων δεδομένων γονιδιωματικής. Βασικοί αλγόριθμοι και εργαλεία ανάλυσης. Μέθοδοι ανάλυσης δεδομένων υψηλής απόδοσης WES, RNA-seq, ChIP-seq, πρωτεομικής, μεταβολομικής. Ανάπτυξη ροών εργασίας στο Galaxy. Ενοποίηση πολυ-ωμικών δεδομένων. Ανάπτυξη εφαρμογών μηχανικής μάθησης.

Επιστροφή

Νανοϊατρική

Νανοτεχνολογία και εξατομικευμένη ιατρική. Νανοτεχνολογία και γονιδιωματικές τεχνολογίες. Εξατομικευμένη νανοϊατρική. Καινοτόμα ιατροτεχνολογικά εργαλεία. Νανοσυστήματα και βιοϋλικά. Καινοτόμα συστήματα χορήγησης των φαρμάκων. Μικρορευστά και συστήματα τρισδιάστατης εκτύπωσης. Βιοσυμβατά ικριώματα και βιοτεχνολογικές εφαρμογές. Μορφοποίηση καινοτόμων θεραπευτικών και εξατομικευμένη ιατρική. Νανοϊατρική και αναγεννητική ιατρική. Βιοαπεικόνιση και καινοτόμα θεραπευτικά. Νανοαισθητήρες. Εξωσώματα και αυτοσυναρμολογούμενα πεπτίδια.

Επιστροφή

Φαρμακογονιδιωματική

Η μετεξέλιξη της φαρμακογενετικής σε φαρμακογονιδιωματική στη σύγχρονη φαρμακολογία. Γονιδιωματικές τεχνολογίες και φαρμακολογική ανάπτυξη φαρμάκων. Πειραματικές μεθοδολογίες κλινικής αξιοποίησης φαρμακογονιδιωματικών δεδομένων. Γενετικός πολυμορφισμός των μεταβολικών ενζύμων και μεταφορέων των φαρμάκων. Διαφορική φαρμακολογική απόκριση στην κλινική πράξη. Φαρμακογονιδιωματική προσέγγιση για ενίσχυση της ασφάλειας των φαρμάκων στην κλινική πράξη. Βάσεις φαρμακογονιδιωματικών δεδομένων. Φαρμακογονιδιωματική αντικαρκινικών φαρμάκων. Φαρμακογονιδιωματική και καρδιοτοξικότητα. Ηπατοτοξικότητα των φαρμάκων και φαρμακογονιδιωματική. Συνταγογράφηση φαρμάκων και φαρμακογονιδιωματικά δεδομένα.

Επιστροφή

Μεταφραστική Ιατρική και Ανάλυση Δεδομένων

Βιοϊατρική έρευνα και ανάλυση πληροφοριών. Εξόρυξη δεδομένων και διαχείριση. Ιατρική ακριβείας και συνοδά διαγνωστικά. Μεθοδολογίες κλινικής μετάφρασης των μοριακών δεδομενων. Πλαίσιο καλή κλινικής πρακτικής (GCP). Επικύρωση και κλινική αξιοποίηση των βιοδεικτών. Μοντέλα νόσων.  Μεθοδολογίες και εργαλεία Omics. Ασφάλεια και αποτελεσματικότητα Κανονιστικά πλαίσια και προσωπικά δεδομένα. Βάσεις μοριακών δεδομένων και κλινική αξιοποίηση.

Επιστροφή

Καινοτόμες Θεραπείες και Ρυθμιστικό Πλαίσιο

Καινοτόμοι φορείς μεταφοράς φαρμάκων και εξατομικευμένη ιατρική. Εξατομικευμένη ιατρική και καινοτόμες κυτταρικές θεραπείες. Ανάπτυξη και κλινική πρακτική των βιοτεχνολογικών φαρμάκων. Φαρμακογονιδιωματική και βιοτεχνολογικά φάρμακα. Κλινικές οδηγίες και φαρμακογονιδιωματικά δεδομένα. Κυτταρικές θεραπείες. Πρωτεϊνική θεραπεία. Γονιδιακές θεραπείες. RNA θεραπευτικά. Ανοσοθεραπεία του καρκίνου. IVT-mRNA θεραπευτικά. Κανονιστικό πλαίσιο και καινοτόμα θεραπευτικά. Γονιδιακοί φορείς. Crisp/Cas9 θεραπευτικές προσεγγίσεις. Κλινικά πρωτόκολλα και ρυθμιστικοί οργανισμοί.

Επιστροφή

Εξατομικευμένη Διάγνωση και Θεραπεία

Γονιδιωματική ιατρική. Ρυθμιστικό πλαίσιο και μοριακά διαγνωστικά. Παθοφυσιολογία και μοριακή διάγνωση. Φαρμακοτυπία και συνταγογράφηση φαρμάκων και φαρμακογονιδιωματική. Εφαρμογή των μεθοδολογιών OMICS στην κλινική πράξη. Εξατομικευμένη ιατρική του καρκίνου. Εξατομικευμένη ιατρική και καρδιαγγειακό σύστημα. Νευροεκφυλιστικά νοσήματα και εξατομικευμένη ιατρική. Μοριακές διαγνωστικές μεθοδολογίες. Αλληλεπιδράσεις φαρμάκων. Πληθυσμιακή φαρμακοκινητική και εξατομικευμένη ιατρική. PBPK μοντέλα και εξατομικευμένη ιατρική. Φαρμακοεπαγρύπνηση και εξατομικευμένη ιατρική πρακτική. Ηθικά - κοινωνικά θέματα και εξατομικευμένη ιατρική.

Επιστροφή

Εργαστηριακές Ασκήσεις (Rotation)

Kατά τη διάρκεια του πρώτου έτους πραγματοποιούνται τρεις εργαστηριακές ασκήσεις (rotations) σε τρεις διαφορετικές ερευνητικές ομάδες, υπό την επίβλεψη μελών του Δ.Π.Μ.Σ. Kατά τη διάρκεια κάθε άσκησης, οι φοιτητές υποχρεούνται να εκπονήσουν δίμηνο ερευνητικό πρόγραμμα συμμετέχοντας ενεργά στις εργασίες της ερευνητικής ομάδας και να υποβάλλουν γραπτή αναφορά στον υπεύθυνο του εργαστηρίου εντός 10 ημερών από τη λήξη της άσκησης, με σκοπό την εξοικείωση τους με την ερευνητική μεθοδολογία σε πραγματικές συνθήκες. H επίδοση στις ασκήσεις αυτές βαθμολογείται από τους υπευθύνους. Η πρώτη άσκηση καθορίζεται με κλήρωση από τη συντονιστική επιτροπή. Η δεύτερη και τρίτη άσκηση διενεργείται σε εργαστήριο της επιλογής των φοιτητών. μετά από έγκριση της συντονιστικής επιτροπής η οποία συνεκτιμά την προτίμηση των φοιτητών και τη διαθεσιμότητα των εργαστηρίων. Οι φοιτητές δηλώνουν τις προτιμήσεις τους για 2ο και 3ο rotation το νωρίτερο μία εβδομάδα πριν τη λήξη του προηγούμενου.

Λίστα ομάδων για εργαστηριακές ασκήσεις

Έντυπο δηλώσεων εργαστηριακών ασκήσεων

Επιστροφή

Μοριακή Τεχνολογία (Μάθημα Επιλογής)

Απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων σχετικών με τη διενέργεια βασικών τεχνικών και μεθόδων στα πεδία τής σύγχρονης Μοριακής Βιολογίας και Βιοχημείας. Απομόνωση νουκλεϊκών οξέων (DNA, RNA) και πρωτεϊνών από διάφορα βιολογικά δείγματα, ποιοτικός και ποσοστικός χαρακτηρισμό τους, τεχνικές ηλεκτροφόρησης νουκλεΪκών οξέων και πρωτεϊνών (είδη, τύποι πηκτής) και μεθοδολογίες αλληλούχισής τους, ένζυμα γενετικής μηχανικής (περιοριστικά ένζυμα, τροποποιητικά ένζυμα), τεχνικές ανάλυσης της γονιδιακής έκφρασης (σε επίπεδο RNA/πρωτεΐνες) και σύγχρονες μοριακές διαγνωστικές προσεγγίσεις (τεχνικές ανίχνευσης μεταλλάξεων, μέθοδοι γενετικής ταυτοποίησης, μοριακή διερεύνηση ιστών κλπ). Οι τεχνικές αυτές βρίσκουν τεράστια εφαρμογή στη σύγχρονη Ιατρική Έρευνα καθώς και στη Μοριακή Διαγνωστική.

Επιστροφή

Σύγχρονη Μεθοδολογία στην Ανάπτυξη νέων Φαρμάκων (Μάθημα Επιλογής)

Επιστημονικά θέματα που αφορούν το σύγχρονο περιβάλλον της ανάπτυξης των νέων θεραπευτικών, τη σταδιοποιημένη μεθοδολογία της ανάπτυξης νέων φαρμάκων, τις προσεγγίσεις ανάπτυξης εξειδικευμένων φαρμάκων στοχευμένης δράσης, τις τεχνολογικές εξελίξεις στη μοριακή φαρμακολογία, στη συνδυαστική χημεία και τις τεχνικές υψηλής απόδοσης, τις εφαρμογές της φαρμακοοικονομίας και της φαρμακοεπιδημιολογίας, το περιβάλλον της φαρμακοεπαγρύπνησης, το ρυθμιστικό πλαίσιο για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων, τα μοντέλα προσομείωσης της φαρμακοδυναμικής και της φαρμακοκινητικής, τις μελέτες βιοϊσοδυναμίας, την κλινική μετάφραση της μοριακής γνώσης, την ανάπτυξη της συστημικής φαρμακολογίας, συγκεκριμένα παραδείγματα επιτυχούς ανάπτυξης νέων θεραπευτικών, καθώς και την εφαρμογή των συνοδών διαγνωστικών κατά τη συνταγογράφηση και την κλινική χορήγηση των θεραπευτικών.

Επιστροφή

Σύγχρονες Μεθοδολογίες Επαναστόχευσης Φαρμάκων με τη Χρήση -omics Δεδομένων (Μάθημα Επιλογής)

Πλήρης ανασκόπηση της παρούσας κατάστασης στην χρήση σύγχρονων μεθοδολογιών βιοπληροφορικής και -omics στην επαναστόχευση φαρμάκων (drug-repurposing). Διαθέσιμες βάσεις δεδομένων φαρμάκων και πιθανών στόχων. Αποθετήρια -omics δεδομένων και μεθοδολογίες επιλογής, ανάλυσης και οπτικοποίησης των δεδομένων. Μεθοδολογίες ενοποίησης -omics δεδομένων και οπτικοποίησης τους. Ο ρόλος της ανάλυσης δικτύων στην εύρεση και επιλογή των πιθανών στόχων φαρμάκων. Εργαλεία εύρεσης και αξιολόγησης των καταλληλότερων φαρμάκων επαναστόχευσης. Σύγκριση και αξιολόγηση όλων των διαθέσιμων εργαλείων. Μελλοντικές προκλήσεις.

Επιστροφή

Προγραμματιστικά Εργαλεία & Εφαρμογές σε -omics Τεχνολογίες (Μάθημα Επιλογής)

Εισαγωγή στη γλώσσα προγραμματισμού R/Rstudio. Βασικές αρχές προγραμματισμού, συντακτικό, δομές δεδομένων, συναρτήσεις και βιβλιοθήκες απεικόνισης δεδομένων. Αποθετήρια R πακέτων CRAN/Bioconductor. Εισαγωγή δεδομένων από δημόσια αποθετήρια. Πακέτα ανάλυσης δεδομένων μικροσυστοιχιών και αλληλούχισης επόμενης γενιάς. Διαφορική ανάλυση -οmics δεδομένων ασθενών. Εισαγωγή στην ανάπτυξη δυναμικών κειμένων (R markdown).

This class is supported by

Επιστροφή